یونولیتها از جمله مواد پلیمری بسیار کاربردی هستند که به واسطه ویژگیهای منحصربهفرد خود استفادههای متعددی در صنایع مختلف دارند. یونولیت میتواند بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون میزان دانسیته، نوع مواد اولیه، اندازه و ابعاد، کاربرد و … در دستهبندیهای مختلفی قرار بگیرد. یونولیتهای مکعبی یکی از انواع یونولیتها هستند که به واسطه برخورداری از وزن کم، مقاومت در برابر صوت و رطوبت، قابلیت بازیافت، طول عمر بالا و … در صنایع مختلف کاربردهای مختلفی دارند. در ادامه مطلب به بررسی و معرفی کامل کاربرد یونولیت مکعبی و ویژگیهای آن پرداخته میشود.
یونولیت مکعبی چیست؟
یونولیت در حقیقت نوعی ماده پلیمری سبک وزن و متخلخل است که بیشتر از ۹۰ درصد حجم آن از هوا تشکیل میشود. این ماده که با نامهای استایروفوم، پلی استایرن انبساطی یا EPS، پلاستوفوم، یونولیت و آکاسیف نیز شناخته میشود اولین بار در سال ۱۸۳۹ توسط ادوارد سیمون (Eduard Simon) به صورت تصادفی کشف شد. ماده اصلی تشکیل دهنده یونولیت نوعی پلاستیک تهیه شده از استایرن مونومر است به همین دلیل از ویژگیهایی همچون وزن کم، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت در برابر صدا و … برخوردار است. یونولیت مکعبی یکی از انواع یونولیتها است به صورت گرانولی تولید شده و پس از منبسط شدن، به شکل بلوکهای مکعبی یا مستطیلی در میآید. در اصل تمامی یونولیتها از نظر مواد سازنده و مراحل تولید شبیه هستند و فقط در مرحله قالبگیری و برش تفاوت دارند و هر کدام در اشکال مختلف عرضه میشوند.
ویژگیها و مزایای یونولیت مکعبی
یونولیت مکعبی همچون ورق یونولیت و سایر انواع یونولیتهای دیگر میتواند ویژگیها و مزیتهای منحصربهفردی داشته باشد و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله مهمترین ویژگیها و مزایای این مواد میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این ماده به دلیل حجم بالای هوایی که در ساختار خود دارد وزن بسیار کمی دارد
- یونولیت مکعبی میتواند در برابر نفوذ دما و حرارت مقاومت بالایی داشته باشد و یک عایق حرارتی مناسب به شمار میرود.
- این ماده همچنین یک عایق صوتی بسیار خوب است.
- یونولیت میتواند در برابر نفوذ رطوبت و مایعات بسیار مقاوم باشد و به عنوان عایق رطوبت استفاده شود.
- مکعب پلاستوفومی به راحتی قابل برش و شکلدهی بوده و میتوان در طراحیهای مختلف از آن بهره برد.
- طول عمر بالا، حملونقل راحت، قابلیت بازیافت و سازگاری با محیط زیست و … از دیگر ویژگیها و مزیتهای این ماده هستند.
کاربرد های یونولیت مکعبی
ویژگیها و مزیتهایی که یونولیتهای مکعبی دارند باعث میشود که امروزه این ماده کاربردهای صنعتی و غیر صنعتی متعددی داشته باشد. از جمله مهمترین کاربردهای این ماده شامل موارد زیر هستند:
استفاده در صنعت ساختمانسازی
یونولیت مکعبی همانند یونولیتهای سقفی، یونولیتهای دیواری و … میتواند در صنعت ساختمانسازی کاربرد های متعددی داشته باشد. در اصل این یونولیت را میتوان در دیوارها، سقفها، کف ساختمان و حتی تولید درب و پنجره و … نیز به کار برد. استفاده از این ماده در صنعت ساختمان میتواند نقش پررنگی در کاهش هزینهها، کاهش وزن کلی سازه، کاهش مصرف انرژی، افزایش سرعت ساخت و ساز و … داشته باشد.
صنعت حملونقل و بستهبندی
یونولیتهای مکعبی میتوانند در ابعاد و اندازههای مختلفی تولید شوند به همین دلیل در صنعت بستهبندی و حملونقل بسیار کاربردی خواهند بود. در اصل این ماده به دلیل مقاومت بالا در برابر ضربه و فشار و همچنین انعطافپذیری ویژه میتواند از محصولات و کالاهای حساس محافظت کند. در اصل این ماده میتواند از لوازم و محصولات شکستنی، شیمیایی، دارویی، غذایی و … در برابر ضربه، رطوبت، حرارت و … مراقبت کند.
تولید مصالح پیش ساخته
یکی دیگر از اصلیترین کاربرد یونولیت مکعبی استفاده در تولید مصالح پیش ساخته ساختمانی است. یکی از رایجترین مصالحی که با این ماده تولید میشود، دیوارهای تری دی پنل هستند که هسته مرکزی آنها از جنس یونولیت خواهد بود. این ماده همچنین در تولید ساختمانهای پیش ساخته به کار میرود.
- علاوه بر موارد گفته شده یونولیتهای مکعبی میتوانند استفادههای دیگری همچون تولید لوازم خانگی، اجرای نمای ساختمان، استفاده در طراحیهای دکوراتیو، استفاده در هنر مجسمه سازی، ساخت ماکت و … داشته باشند.
قیمت یونولیت مکعبی
تنوع و تعدد بالای یونولیتها باعث میشود که قیمت این مواد تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار داشته باشد و نمیتوان نرخ دقیق و مشخصی برای آنها عنوان کرد. از جمله مهمترین فاکتورهای مؤثر بر روی قیمت این ماده میتوان به کاربرد یونولیت مکعبی، قیمت مواد اولیه و هزینههای تولید، میزان دانسیته یونولیت، ویژگیها و قابلیتهای یونولیت، میزان عرضه و تقاضای یونولیت، استانداردها و مدتزمان گارانتی، نرخ ارز و نوسانات آن، سایت و فروشگاههای عرضهکننده، حجم و مقدار خرید یونولیت و … اشاره کرد.
جمع بندی نهایی
یونولیت مکعبی یکی از انواع یونولیتها است که از ویژگیهایی همچون وزن کم، مقاومت حرارتی بالا، مقاومت در برابر صوت و رطوبت، انعطافپذیری بالا، طول عمر زیاد، قابلیت بازیافت و… برخوردار بوده و در صنایع ساختمانسازی، حملونقل و بستهبندی و … کاربردهای متعددی دارد.