یونولیت به عنوان یکی از مواد پلیمری بسیار کاربردی است که به دلیل ویژگیهایی همچون وزن کم، قیمت مناسب، مقاومت در برابر رطوبت و حرارت، قابلیت بازیافت و … کاربردهای صنعتی و غیر صنعتی متعددی دارد. این ماده اولین بار در سال ۱۸۳۹ توسط ادوارد سیمون کشف شد و امروزه در اشکال مختلفی تولید و استفاده میشود. یونولیتها همانند انواع مواد و مصالح دیگر میتوانند به صورت استاندارد و غیر استاندارد تولید شوند و از تفاوتهای بسیار ویژهای برخوردار باشند. در ادامه مطلب به بررسی و مقایسه یونولیت استاندارد و غیر استاندارد و ویژگیهای هر کدام از آنها پرداخته میشود.
ویژگیها و مزیتهای یونولیت استاندارد و غیر استاندارد
در اصل یونولیت یک ماده متخلخل سفید رنگ است که از نوعی پلاستیک تهیه شده از استایرن مونومر تولید میشود و با نامهای دیگری همچون پلاستوفوم، آکاسیف، پلی استایرن انبساطی و … نیز شناخته میشود. این ماده تنوع بالایی داشته که مهمترین آنها فوم سقفی، یونولیت دیواری، یونولیت فشرده، یونولیت تزریقی، یونولیت فوق فشرده، یونولیت بستهبندی و … هستند. از جمله مهمترین ویژگیها و مزیتهای یونولیتهای استاندارد میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این یونولیتها از کیفیت بالایی برخوردارند و در تولید آنها از مواد اولیه باکیفیتی استفاده میشود. تراکم بالا، ساختار و ظاهر یکدست، مقاومت بالا و … از مهمترین نشانههای کیفیت این یونولیتها هستند
- یونولیتهای استاندارد میتوانند عایق بسیار خوبی در برابر حرارت، صوت و رطوبت باشند
- این یونولیتها طول عمر بالایی داشته و در برابر عوامل خارجی مقاومت بسیار خوبی دارند
- دیگر ویژگی یونولیتهای استاندارد ایمنی و سلامت بالای آنها و سازگاری بالا با محیط زیست است
- این یونولیتها مطابق با استانداردهای بینالمللی مانند ISO و ASTM تولید میشوند.
در کنار ویژگیها و مزیتهای یونولیتهای استاندارد، یونولیتهای غیر استاندارد نیز ویژگیهای منحصربهفردی دارند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- در تولید این یونولیتها از مواد بازیافتی و مواد اولیه بیکیفیت استفاده میشود
- معمولاً نمیتوانند عایق مناسبی برای حرارت، صوت و رطوبت باشند.
- این یونولیتها دوام و طول عمر پایینی دارند و از ایمنی پایینی برخوردارند
- با استانداردهای بینالمللی مطابقتی ندارند و نمیتوانند با محیط زیست سازگاری خوبی داشته باشند و …
مهمترین تفاوتهای یونولیت استاندارد و غیر استاندارد
همانطور که گفته شد هر کدام از این یونولیتها میتوانند ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشند. در مقایسه یونولیت استاندارد و غیر استاندارد میتوان تفاوتهای اصلی آنها را مشاهده کرد. از جمله مهمترین تفاوتهای این یونولیتها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
کیفیت مواد اولیه
در تولید یونولیتهای استاندارد از مواد اولیه باکیفیت استفاده میشود درحالیکه یونولیتهای غیر استاندارد با استفاده از مواد بیکیفیت و مواد بازیافتی تولید میشوند. همچنین فرآیند تولید یونولیتهای استاندارد به صورت اصولی و بر پایه تکنولوژیهای روز دنیا انجام میشود به همین دلیل کیفیت بالاتری دارند.
قیمت یونولیت
قیمت یونولیت یکی از مهمترین تفاوتهای تولید یونولیت استاندارد و غیر استاندارد است. از آنجایی که یونولیتهای استاندارد از مواد اولیه باکیفیت تولید شده و استانداردهای بینالمللی را پاس میکنند قطعاً قیمت بالاتری نسبت به یونولیت غیر استاندارد دارند.
ماندگاری و طول عمر
طول عمر و ماندگاری یونولیتهای استاندارد در مقایسه با یونولیتهای غیراستاندارد بسیار بیشتر است و میتوانند در برابر عوامل خارجی عملکرد و راندمان بهتری داشته باشند. این یونولیتها در برابر فشار، ضربه، حرارت، رطوبت و … مقاومت بالایی دارند و به سادگی دچار تغییر شکل و دفرمگی نمیشوند اما یونولیت غیر استاندارد در مدت زمان کوتاهی دچار آسیب و خسارت میشود.
مقاومت در برابر فشار و ضربه
از دیگر تفاوتهای یونولیت استاندارد و غیر استاندارد، میزان مقاومت آنها در برابر فشار و ضربه است. یونولیتهای استاندارد به دلیل کیفیت بالا، تراکم عالی و… مقاومت بیشتری در برابر فشار و ضربه دارند درحالیکه یونولیتهای غیر استاندارد در این فاکتور بسیار ضعیف عمل میکنند.
تفاوت در عایقبندی
در اصل مهمترین ویژگی یونولیتها علاوه بر وزن سبک مقاومت آنها در برابر نفوذ آب، حرارت، صوت و … است. یونولیتهای استاندارد به دلیل فرآیند تولید اصولی، مواد اولیه باکیفیت و … میتوانند عملکرد بسیار خوبی در عایقبندیهای مختلف داشته باشند درحالیکه یونولیت غیر استاندارد عملکرد ضعیفی در این مورد دارد.
- علاوه بر موارد گفته شده میتوان از نظر میزان ایمنی و سلامت، میزان صرفهجویی در انرژی، آسیبهای زیستمحیطی، ابعاد و اندازه، مشخصات فیزیکی و شیمیایی و … به مقایسه یونولیت استاندارد و غیر استاندارد پرداخت.
جمعبندی نهایی
یونولیت همانند انواع مواد و مصالح دیگر میتواند به صورت استاندارد و غیر استاندارد تولید شود که هر کدام از ویژگیها و قابلیتهایی برخوردارند. برای مقایسه یونولیت استاندارد و غیر استاندارد میتوان به فاکتورهایی همچون طول عمر و ماندگاری، کیفیت ساخت، سازگاری با محیط زیست، قیمت، عملکرد عایقبندی، مشخصات فیزیکی و شیمیایی و … پرداخت.