مصرف بیرویه انرژی یکی از بزرگترین معضلاتی است که امروزه در سراسر جهان چالشهای بزرگی ایجاد کرده است و نگرانیهای زیست محیطی و اقتصادی مختلف به بار آورده است. با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای متعدد، استفاده از متریال و مصالح مدرن ساختمانی که در کاهش مصرف انرژیها مؤثر هستند رواج بیشتری پیدا کرده است. عایقهای حرارتی از جمله مصالحی هستند که امروزه در صنعت ساختمان به کار میروند و میتوانند نقش پررنگی در جلوگیری از هدررفت انرژی داشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی و معرفی چند عایق حرارتی دیوار خارجی و مزایای آنها پرداخته میشود.
دلایل استفاده از عایق حرارتی دیوار خارجی
همانطور که گفته شد انرژی اهمیت بسیار بالایی در حیات بشر دارد و امروزه از روشهای مختلفی برای جلوگیری از هدررفت آن استفاده میشود. از جمله مهمترین دلایل استفاده عایق حرارتی دیوار خارجی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- صرفهجویی در مصرف انرژی و جلوگیری از خروج آن
- بهبود شرایط زندگی راحتتر ساکنان ساختمانها
- حفاظت از محیط زیست و کاهش آلایندههای محیطی و جلوگیری از انتشار گازهای گلخانهای
- کاهش گرمایش جهانی و استفاده کمتر از سوختهای فسیلی و …
- بهبود هوای داخلی ساختمان و تعدیل دمای داخلی
- کاهش آلودگیهای صوتی
- مقاومت در برابر رطوبت و بالا بردن طول عمر ساختمان و جلوگیری از آسیب دیدن مصالح مختلف
بهترین عایق حرارتی دیوار خارجی
با توجه به آنکه استفاده از عایقهای حرارتی میتواند مزیتهای مختلفی داشته باشد، امروزه انواع مختلفی از آنها در دسترس بوده و میتوانند ویژگیها، مزیتها و کاربردهای متعددی داشته باشند. عایقهایی همچون عایق پتویی یا عایق الاستومری، عایق بلوک بتنی ، قالبهای عایق بتن (ICF)، عایق شل و دمنده، عایق فیبر سفت یا تخته فیبری، فوم اسپری شده و عایق فوم ، پانلهای عایق سازهای (SIP) و … از رایجترین عایقهایی هستند که میتوان در ساختمان سازی استفاده کرد.
از جمله بهترین و کاربردی ترین عایقهای حرارتی دیوار خارجی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
الیاف معدنی (پشم معدنی)
الیاف معدنی یکی از بهترین عایقهای حرارتی است که با خرد کردن سنگ آتشنشانی دیر ذوب تولید میشود و مهمترین خصوصیات آن شامل پایداری بالا در شرایط مختلف، مقاومت بالا در برابر رطوبت، نداشتن بود، آنتی باکتریال بودن و عدم امکان رشد قارچ و کیک و … است. این عایقها میتوانند در برابر حریق مقاومت بالایی داشته باشند و از انعطافپذیری بالایی برخوردار است. این عایق میتواند برای سطوح مختلفی از جمله دیوارها و سقف ساختمان به کار بروند.
پشم سنگ
پشم سنگ از جمله بهترین و کاربردی ترین عایقهای حرارتی است که از ویژگیهای منحصربهفردی همچون وزن کم، ماندگاری بالا، مقاومت در برابر عوامل خارجی، قیمت مناسب، سازگاری با محیط زیست، طول عمر بالا و … برخوردار است. این عایق حرارتی دیوار خارجی اگرچه مقاومت کمی در برابر رطوبت دارد اما به خوبی در برابر دما و حرارت دوام میآورد و از هدررفت انرژی جلوگیر خواهد کرد. این عایق از سنگهای آذرین ساخته شده و علاوه بر عایقبندی دیوارها میتواند در سازههای فلزی، چاهک آسانسور، تأسیسات الکترونیکی، راهروهای فرار و … استفاده شود.
- البته در استفاده از عایق پشم سنگ باید دقت داشت که یک پوشش بخاربند هم در نظر گرفته شود زیرا پشم سنگ از نوع عایقهای سلول باز است و به راحتی آب و بخار آب را جذب میکند.
تخته چوبپنبهای
این عایق از فشردن چوب پنبه و صمغ خودش ساخته میشود و میتواند مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار داشته باشد هرچند که مقاومت کششی کمی دارد. این عایق نیز میتواند در برابر رطوبت و مایعات مقاومت کمی داشته باشد و قیمت بالایی نیز دارد اما در برابر حرارت بسیار مقاوم است و میتواند یکی از بهترین عایقهای حرارتی دیوار خارجی باشد. در صفحهای تحت عنوان قیمت یونولیت به بررسی قیمت یونولیت و فاکتورهای تعیین کنند آن پرداخته شده که میتواند اطلاعات مفیدی به خواننده ارائه کند.
عایق سلولزی
عایق سلولزی به عنوان یکی دیگر از بهترین عایقهای خارجی دیوار شناخته میشود. این عایق از ایمنی و امنیت بالاتری نسبت به عایق فایبر گلاس و پشم شیشه برخوردار است و مقاومت آن در برابر فشار و ضربه نیز بیشتر است. عایقهای سلولزی امروزه علاوه بر صنعت ساختمان در بسیاری از صنایع دیگر مانند کشتیسازی، هواپیماسازی، لوازم خانگی و … به کار میروند. این عایق مقاومت بالایی در برابر حریق و آتشسوزی داشته و از توسعه آن جلوگیری میکند.
پشم شیشه
پشم شیشه یک عایق حرارتی دیوار خارجی است که از مزیتها و ویژگیهای متعددی برخوردار است و از دیرباز در صنعت ساختمان مورد استفاده بوده است. این ماده در حقیقت نوعی عایق معدنی است که از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف ساخته میشود و با حبس هوا در لایههای میانی خود از اتلاف انرژی جلوگیری میکند. پشم شیشه علاوه بر آنکه یک عایق حرارتی خوب است میتواند به عنوان عایق صوتی نیز مورد استفاده قرار بگیرد. وزن کم، قیمت مناسب، طول عمر بالا، سازگاری با محیط زیست و … از مهمترین مزایای این عایق بوده هر چند که در برابر رطوبت و مایعات مقاومت کمی دارد.
عایق پلی استایرن
پلی استایرن یکی از مواد پلیمری است که کاربردهای متعددی در تولید یونولیت بسته بندی، یونولیت سقفی و انواع عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی دیگر دارد. حدود ۹۵ تا ۹۸ درصد از حجم عایقهای پلی استایرن از هوا تشکیل میشود به همین دلیل از ورود و خروج دما و حرارت به داخل و خارج ساختمان جلوگیری میکنند. این عایق ویژگیها و مزیتهای متعددی همچون وزن کم، قیمت مناسب، سازگاری با محیط زیست، طول عمر بالا، قابلیت بازیافت و … دارند و در بسیاری از صنایع از جمله ساختمان سازی کاربردهای متعددی دارند.
جمعبندی نهایی
عایقهای حرارتی از جمله متریال های مدرنی هستند که در جلوگیری از هدررفت انرژی و مصرف بهینه آنها نقش مؤثری دارند. الیاف معدنی (پشم معدنی)، پشم سنگ، تخته چوبپنبهای، عایق سلولزی، پشم شیشه، عایق پلی استایرن و … از جمله موادی هستند که میتوانند به عنوان عایق حرارتی دیوار خارجی استفاده شوند و از ویژگیها و مزیتهای متعددی برخوردار باشند.