استفاده بهینه از حداکثر فضای ساختمان به یکی از مهمترین چالشهای افراد در دنیای امروز تبدیل شده است به همین دلیل استفاده از مواد و مصالح مدرنی همچون دیوارهای پیش ساخته تری دی پنل، دیوارهای کاذب، بلوکهای هبلکس و … روزبهروز رواج بیشتری پیدا میکند. از روشهای مختلفی میتوان برای اجرای دکوراسیون داخلی و زیباسازی محیط استفاده کرد که یکی از آنها استفاده از دیوارهای جداکننده کاذب است. این دیوارها که با نام پارتیشن نیز شناخته میشوند به منظور تقسیمبندی و تفکیک بهتر محیط به کار رفته و میتوانند در محیطهای اداری، پزشکی، مسکونی، خوابگاهی، گالری و کتابخانهای کاربرد داشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی نحوه جداسازی اتاق با دیوار کاذب و همچنین مزایا و معایب آن پرداخته خواهد شد.
دیوار کاذب چیست؟
به صورت کلی در زمان ساخت ساختمانها از دو نوع دیوار باربر و غیر باربر به عنوان دیوارهای اصلی استفاده میشود و این دیوارها معمولاً ثابت بوده و از مصالحی همچون آجر و بلوک و بتن و … ساخته میشوند. دیوار کاذب در حقیقت یک نوع دیوار غیر باربر است که میتواند متحرک یا ثابت باشد و دارای یک ساختار غیرقابل تفکیک و پیوسته خواهد بود که برخلاف دیوارهای باربر فقط به منظور تزئین، تغییر دکوراسیون و استفادههای کاربردی در فضاهای مختلف طراحی و ساخته میشوند. این دیوارها معمولاً از مصالح سبک و پیش ساخته تولید میشوند و از ویژگیهای خاص و منحصربهفردی برخوردارند.
- این دیوارها وزن کمی داشته و میتوانند در برابر حرارت، صوت و رطوبت عایق بسیار خوبی باشند.
- دیوار کاذب در دسته ساختوساز معماری قرار ندارد و معمولاً به عنوان بخشی از طراحی داخلی بعداً اضافه خواهد شد.
- نصب این دیوارها در زمان کوتاهی انجام میشود و میتوان آنها را به راحتی سرهم و باز کرد.
- این دیوارها را میتوان به سادگی ترمیم و تعویض کرد.
- دیوارهای کاذب میتوانند مدولار باشند و لزوماً نیازی به روکش، نازککاری یا پرداخت خاصی ندارند.
- جداسازی اتاق با دیوار کاذب امکان بهرهبرداری سریع و بیشتر از فضا را داده و میتوان از آنها در شکلگیری دیوارهای قوسدار در معماری استفاده کرد.
انواع دیوارهای کاذب
دیوارهای کاذب همانند فوم سقفی و انواع مصالح مدرن ساختمانی دیگر میتوانند بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی شده و انواع مختلفی داشته باشند. از جمله مهمترین دستهبندی این دیوارها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این دیوارها بر اساس کاربرد میتوانند شامل انواع دیوارهای جداکننده، دیوارهای پوششی و دیوارهای دکوراتیو باشند
- از نظر جنس مواد تشکیل دهنده این دیوارها شامل انواع دیوارهای گچی، دیوارهای کنافی، دیوارهای چوبی، دیوارهای فلزی و … باشند.
- از نظر نحوه اجرا این دیوارها میتوانند به انواع دیوارهای خشک و دیوارهای مرطوب تقسیم شوند.
- علاوه بر موارد ذکر شده این دیوارها از نظر میزان ضخامت، ابعاد و اندازهها، طراحی و ساخت، برند تولیدکننده و … نیز به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند.
مزایا و معایب جداسازی اتاق با دیوار کاذب
دیوارهای کاذب به واسطه ویژگیهای منحصربهفردی که دارند امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و در بسیاری از پروژههای ساختمانی استفاده میشوند. استفاده از این مصالح میتواند مزیتها و معایبی داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- این دیوارها به واسطه وزن سبکی که دارند وزن و بار مرده زیادی به ساختمان وارد نخواهند کرد.
- نصب و استفاده از آنها بسیار راحت بوده و نیاز به تجهیزات، مهارت و تخصص ویژهای ندارد.
- این دیوارها به سادگی قابلیت تغییر، حذف یا تخریب را دارند بدون آنکه به طراحی اصلی ساختمان آسیبی وارد شود.
- به عایقبندی فضا، استفاده حداکثر از محیط و نظم دهی آن کمک میکنند.
- در کنار مزیتهای متعددی که این دیوارها دارند میتوانند معایب و ایراداتی نیز داشته باشند که مهمترین آنها شامل مقاومت کمتر آنها در برابر فشار، ضربه و … نسبت به دیوارهای باربر و اصلی، هزینهبر بودن دیوارها و … هستند.
بهترین دیوار کاذب برای جداسازی اتاق
دیوارهای کاذب از تنوع بسیار بالایی از نظر جنس، اندازه، ضخامت، طراحی، وزن، نحوه نصب و … برخوردارند و هر کدام از آنها میتوانند برای تفکیک و جداسازی بخشهای مختلفی از ساختمان مناسب باشند. در حقیقت انتخاب بهترین دیوار کاذب برای پارتیشنبندی یک محیط خاص بستگی به فاکتورها و پارامترهای متعددی دارد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- در انتخاب دیوار کاذب باید به نوع دکوراسیون داخلی و همچنین نحوه نورپردازی محیط توجه ویژهای داشت. به عنوان نمونه در دکوراسیونهای روستیک نمیتوان از دیوار کاذب فلزی استفاده کرد و دیوارهای چوبی و پی وی سی میتوانند گزینه بهتری باشند.
- فاکتور مهم دیگر در انتخاب این دیوارها میزان رطوبت محیط است. برای پارتیشنبندی سرویس بهداشتی، حمام و … نمیتوان از دیوار گچی یا کناف استفاده کرد و حتماً باید دیوار قابلیت عایق داشته بوده و مانند ورق یونولیت از درجه نفوذ پایینی برخوردار باشد.
- برای پارتیشنبندی اتاق کودکان باید از دیوارهایی استفاده شود که در برابر فشار و ضربه و جابجایی مقاومت داشته باشد.
- میزان آلودگیهای صوتی و سروصدا نیز از اهمیت بالایی در انتخاب دیوار کاذب برخوردار است. به عنوان نمونه برای پارتیشنبندی سالنهای سینما، استودیوها و … نمیتوان از دیوارهای ساده مانند دیوار گچی استفاده کرد و حتماً باید از دیوار کاذب عایق (آکوستیک) بهره برد.
- میزان ضخامت دیوار نیز میتواند نقش مهمی در انتخاب و استفاده آن داشته باشد. زمانی که لازم است از بیشترین فضای ممکن در ساختمان استفاده شود باید از دیوارهایی با ضخامت کمتر بهره برد.
- علاوه بر موارد گفته شده برای انتخاب بهترین دیوار کاذب میتوان به مواردی همچون نوع کاربری محیط، رنگبندی محیط، ثابت یا متحرک بودن دیوار و … توجه داشت.