در صنعت ساختمانسازی مدرن فاکتورهایی همچون افزایش ایمنی، کاهش مصرف مصالح، کاهش هزینههای ساخت، افزایش سرعت ساخت و … از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است به همین دلیل باید از مواد و مصالحی استفاده شود که این اهداف عملی شوند. سقف از مهمترین ارکان ساختمان است که میتواند نقش پررنگی در زیبایی، جذابیت و امنیت سازه داشته باشد. امروزه دهها نوع سقف مختلف در صنعت ساختمان استفاده میشوند که هرکدام میتوانند مزیتها و معایب خاص خود را داشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی و معرفی کمهزینهترین سقف ساختمان پرداخته میشود.
عوامل اصلی مؤثر در هزینههای اجرای سقف
همانطور که گفته شد امروزه انواع مختلفی از سقفها در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. عوامل متعددی میتوانند بر روی قیمت سقفها مؤثر باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- شرایط آب و هوایی و تغییرات دمایی چرا که میتوانند بر روی راندمان و کیفیت و طول عمر سقف مؤثر باشند. به عنوان مثال سقف تیرچه بلوک یک سقف مقرونبهصرفه است اما به هیچ عنوان انتخاب مناسبی برای مناطق شرجی نیست و باید از سقفهای شیروانی در این مناطق استفاده شود.
- میزان مقاومت و ماندگاری سقف در برابر عوامل مختلف و میزان نیاز آن به تعمیر و نگهداری
- نحوه نصب سقف و نیاز آن به تجهیزات و افراد متخصص
- نوع کاربری ساختمان
- میزان شیب سقف
- قیمت مواد و مصالح مورد استفاده در نصب و اجرای سقف و …
معرفی کمهزینهترین سقف ساختمان
امروزه بیشتر از دهها سقف مختلف در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به پارامترها و فاکتورهای گفته شده می توان گفت ارزانترین سقفهای ساختمان شامل موارد زیر هستند:
سقف تیرچه یونولیت
سقف تیرچه یونولیت از جمله رایجترین سقفهای ساختمان است که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد. در این سقف از تیرچههای ساخته شده با بتن و آرماتور و یونولیت سقفی استفاده میشود. از جمله مهمترین مزیتهای این سقفها می توان به سرعت بالای اجرا، کاهش مصرف مصالح ساختمانی، ایمنی بالا، مقاومت بالا در برابر صوت و حرارت و رطوبت و … اشاره کرد. البته این سقف میتواند معایب و ایراداتی همچون عدم پوشش سقفهای دهانه بزرگ و … داشته باشد اما یکی از سقفهای مقرونبهصرفه در صنعت ساختمان به شمار میرود.
سقف تیرچه بتنی
یکی دیگر از ارزانترین سقفهای ساختمانی سقفهای تیرچه بتنی هستند. مواد و مصالح این سقفها به صورت پیش ساخته تولید شده و به محل اجرا منتقل میشود. سقفهای تیرچه بتنی از مزیتهای متعددی برخوردارند که مهمترین آنها شامل مقاومت و ماندگاری بالا، سرعت بالای اجرا، هزینههای پایین نیروهای اجرایی، نیاز به مواد و مصالح کم، امنیت بالا و … هستند در حالی که نیازمند برنامهریزی و هماهنگی دقیق برای اطمینان از هم ترازی و پشتیبانی مناسب هستند و ممکن است به پشتیبان سازهای اضافی نیاز داشته باشند.
سقف تیرچه کرومیت
سقف تیرچه کرومیت شباهت بسیار زیادی به سقف تیرچه بتنی دارد و فقط در ساخت آن از تیرچههای فولادی به جای تیرچه بتنی استفاده میشود. در حقیقت تمام مراحل اجرای این سقف شبیه سقفهای تیرچه بتنی است و از مزیتهای متعددی همچون عدم نیاز به نیروهای متخصص در اجرا، سرعت بالای ساخت و اجرا، ایمنی بالا، نیاز به مصالح ساختمانی کم و … برخوردار است.
سقف وافل
یکی دیگر از اقتصادیترین سقفهای ساختمانی سقف وافل است که در دسته سقفهای دال دوطرفه قرار داد. این سقف به عنوان کمهزینهترین سقف ساختمان با استفاده از قالبهای مخصوص ساخته شده و نیاز به بتنریزی کمی دارد. این سقف از مزیتهای متعددی همچون سرعت بالای ساخت و اجرا، عدم نیاز به میلگرد حرارتی و مواد روان کننده بتن، کاهش حجم مصالح، طول عمر و ماندگاری بالا، امکان اجرای سقفهای دهانه بلند و … برخوردار است.
سقف کوبیاکس
سقف کوبیاکس نیز از جمله سقفهای ساختمانی است که در دسته سقفهای دال بتنی قرار میگیرد و امروزه محبوبیت بالایی پیدا کرده است. از جمله مهمترین مزیتهای این سقف می توان به کاهش وزن کلی ساختمان، مصرف کمتر مصالح ساختمانی، طول عمر و ماندگاری بالاتر، امکان اجرای سقفهای با دهانههای بزرگ و … اشاره کرد هرچند که محدودیتهایی در بارگذاری، طراحی و … دارد.
سقف عرشه فولادی
سقفهای عرشه فولادی از کاربردیترین سقفهای ساختمانی است که از ورقهای گالوانیزه تشکیل شده و با بتن پر میشود. در اصل ورقهای فولادی در این سقف به عنوان قالب و تسلیح کننده عمل کرده و پس از بتنریزی، مقاومت بالایی ایجاد میکنند. از مهمترین مزیتهای سقف عرشه فولادی به عنوان کمهزینهترین سقف ساختمان می توان به سرعت بالای ساخت، امکان استفاده در انواع ساختمانی مسکونی، تجاری و صنعتی، کاهش میزان مصرف مصالح، وزن سبک، مقاومت و ماندگاری عالی و … اشاره کرد.
سقف یوبوت
سقفهای یوبوت هم از جدیدترین سقفهای ساختمانی به شمار میرود و در حقیقت نوعی سقف دال بتنی مجوب می باشد که با استفاده از قالبهای پلاستیکی و پلیمری ساخته میشود. وزن کم، عدم نیاز به اجرای دال تخت یا تیرها، مصرف پایین بتن، مقاومت و ماندگاری بالا و … از مهمترین مزیتهای این سقف اقتصادی هستند هرچند که معایبی همچون احتمال آسیبدیدگی بالا، امکان بتنریزی ناقص و … نیز دارند.
سقف روفیکس
سقف Roofix نیز از انواع سقفهای جدیدی است که در دسته سقفهای کامپوزیتی قرار داشته و در اجرای آن از ورقهای فلزی مشبک به جای قالبهای سنتی برای ساخت دال بتنی استفاده خواهد شد. بتنریزی همزمان در تمامی طبقات، وزن کم، مقاومت بالا در برابر زلزله، کاهش مصرف آرماتور، عدم نیاز به شمع بندی و … از مهمترین مزیتهای این سقفها است هر چند که در اجرای تخصصی محدودیتهایی دارد و باید توسط افراد متخصص اجرا شود.
جمعبندی نهایی
امروزه انواع مختلفی از سقفها در صنعت ساختمانسازی استفاده میشوند که هرکدام میتوانند مزیتها و معایب منحصربهفردی داشته باشند. از جمله سقفهای مقرونبهصرفه می توان به سقف تیرچه یونولیت، سقف تیرچه بتنی، سقف تیرچه کرومیت، سقف وافل، سقف کوبیاکس، سقف عرشه فولادی و سقف یوبوت اشاره کرد. انتخاب ارزانترین سقف ساختمانی باید بر اساس شرایط محیطی، کاربری ساختمان، مواد و مصالح و … انجام شود.