مادفوم

اندیشه ای نو در صنعت ساختمان

فهرست مطالب

انواع سقف‌های جدید ساختمانی

سقف به عنوان یکی از مهم‌ترین ارکان و بخش‌های ساختمان شناخته می‌شود که در کنار زیبایی و جذابیت سازه می‌تواند از سایر بخش‌ها محافظت کند. هم‌زمان با پیشرفت علوم و تکنولوژی‌های مختلف، صنعت ساختمان‌سازی نیز پیشرفت قابل توجهی داشته و امروزه از انواع مواد و مصالح مدرن در جهت زیباسازی، ایمن‌سازی، ارزان‌سازی و سریع سازی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. در طول تاریخ صنعت ساختمان‌سازی از سقف‌های مختلفی استفاده شده است که هر کدام می‌توانند مزیت‌ها و معایب منحصربه‌فردی دارند. در ادامه مطلب به بررسی انواع سقف‌های جدید ساختمانی و ویژگی‌ها و کاربردهای پرداخته می‌شود.

جدیدترین سقف‌های ساختمانی

هر کدام از انواع ساختمان‌ها می‌توانند کاربری‌های مختلفی (مسکونی، تجاری، تفریحی و …) و طبیعتاً از مواد و مصالح مختلفی در هر کدام از آن‌ها استفاده خواهد شد. سقف‌ها نیز امروزه از تنوع بسیار زیادی برخوردارند و هر کدام از ویژگی‌ها، قابلیت‌ها، مزیت‌ها و معایب خاصی برخوردارند. از جمله جدیدترین و مدرن‌ترین سقف‌های ساختمانی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

سقف تیرچه بلوک

سقف‌های تیرچه بلوک از جمله سقف‌هایی هستند که با استفاده از مصالح پیش ساخته‌ای همچون تیرچه و یونولیت سقفی اجرا می‌شوند. این سقف‌ها امروزه به واسطه ویژگی‌هایی همچون وزن کم، عایق صوت و حرارت، سرعت بالای اجرا، مقاومت عالی در برابر عوامل خارجی و زلزله، قیمت مناسب و … بسیار مورد توجه بوده و در بسیاری از پروژه ها استفاده می‌شوند.

سقف‌های یوبوت

سقف‌های یوبوت هم از انواع سقف‌های جدید ساختمانی به شمار می‌روند که در حقیقت نوعی سقف دال بتنی مجوب هستند. این سقف‌ها با استفاده از قالب‌های پلاستیکی و پلیمری مخصوص به شکل حرف U معکوس اجرا می‌شوند. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های سقف یوبوت می‌توان به وزن کم، عدم نیاز به اجرای دال تخت یا تیرها، مصرف پایین بتن، قیمت مناسب و … اشاره کرد. اگرچه سقف‌های یوبوت معایبی همچون احتمال آسیب‌دیدگی بالا، امکان بتن‌ریزی ناقص و … دارند اما امروزه در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سقف‌های وافل

سقف وافل یا مشبک از جمله سقف‌های محبوب و پرکاربردی است که با استفاده از سیستم دال قابلمه‌ای تولید و اجرا می‌شود و نیازی به میلگردهای تقویتی ندارد. در اصل این سقف شباهت زیادی به دال دو طرفه دارد و بر همین اساس با نام سقف دال دوطرفه نیز شناخته می‌شود. قیمت ارزان، نصب و اجرای راحت، مقاومت و ماندگاری بالا، وزن کم و … مزایای این سقف است و در پروژه‌هایی همچون بیمارستان‌ها، پارکینگ‌های سرپوشیده، فرودگاه‌ها، کارخانه‌های صنعتی و ایستگاه‌های درون شهری به کار می‌رود. البته باید توجه داشت که این سقف می‌تواند معایبی همچون عدم عایق‌بندی مناسب در برابر دما، عدم مقاومت در برابر صوت، قالب برداری سخت، کاهش تعداد طبقات ساختمان، امکان آسیب‌دیدگی سقف و … نیز داشته باشد.

سقف کامپوزیت فلزی

سقف‌های کامپوزیت فلزی که با نام سقف مختلط یا مرکب نیز شناخته می‌شوند از موادی همچون بتن و پروفیل‌های فولادی ساخته شده و در پروژه‌هایی که دارای اسکلت فلزی هستند به کار می‌روند. سقف‌های کامپوزیتی می‌توانند مزیت‌های مختلفی همچون کاهش وزن کلی سازه، عدم نیاز به شمع بندی استفاده از برش‌ گیر (ناودانی، نبشی یا گل‌ میخ) و یکپارچگی بالا، سرعت اجرای بالا، صرفه‌جویی در مصالح و … داشته باشند هر چند که معایبی مانند احتمال تغییر شکل در دراز مدت، دسترسی سخت به تأسیسات و … نیز دارند. این سقف‌ها نیز می‌توانند برای پروژه‌های تجاری و صنعتی گزینه مناسبی باشند.

سقف فولادی روفیکس

سقف Roofix از جمله انواع سقف‌های جدید ساختمانی است که در حقیقت در دسته سقف‌های کامپوزیتی قرار دارد و در آن از ورق‌های فلزی مشبک به جای قالب‌های سنتی برای ساخت دال بتنی استفاده خواهد شد. این سقف‌ها می‌توانند مزیت‌هایی همچون بتن‌ریزی هم‌زمان در تمامی طبقات، وزن کم، کاهش مصرف آرماتور، عدم نیاز به شمع بندی، مقاومت بالا در برابر زلزله و … داشته باشند و برای انواع پروژه‌های ساختمانی مناسب هستند. اجرای سقف روفیکس حتماً باید توسط افراد متخصص انجام شود چرا که حساسیت‌ها و چالش‌های مختلفی دارد و باید به نکات مختلفی در اجرای آن دقت داشت.

سقف‌های کوبیاکس

یکی دیگر از سقف‌های مدرن و جدید ساختمانی سقف کوبیاکس است که از نظر ساختاری شباهت بالایی به دال دو طرفه دارد به این شکل که در ضخامت دال به طور منظم، گوی‌های توخالی سبک قرار داده می‌شود تا آن قسمت با بتن پر نشود. در اصل گوی‌های کوبیاکس عملکردی مشابه بلوک یونولیت در سقف‌های تیرچه یونولیت دارد و از پر شدن فضاهای مختلف از بتن جلوگیری می‌کند. وزن کم، اجرای سریع و ساده، مقاومت بالای، زیبایی عالی و … از مهم‌ترین ویژگی‌ها و مزایای این سقف هستند هرچند که می‌تواند هزینه‌های زیادی در بر داشته باشد.

سقف عرشه فولادی

از دیگر سقف‌های محبوب و مدرن در صنعت ساختمان می‌توان به سقف عرشه فولادی اشاره کرد که محبوبیت بالای آن به دلیل سرعت بالای اجرا است. این سقف با استفاده از ورق گالوانیزه، فلاشینگ، بتن، آرماتور و … اجرا می‌شود و می‌تواند مزیت‌های متعددی همچون سرعت اجرای بالا، صرفه‌جویی در مصالح، مقاومت بالا در برابر زلزله و حریق و … داشته باشد. البته این سقف ایراداتی همچون امکان خوردگی فلزات، اجرای دشوار در اسکلت‌های بتنی و … نیز خواهد داشت

سقف پیش تنیده

از دیگر انواع سقف‌های جدید ساختمانی می‌تواند به سقف‌های پیش تنیده اشاره کرد که برای اجرای آن‌ها کابل‌هایی در داخل دال‌های بتنی قرار خواهد گرفت و قبل از بهره‌برداری از سازه، نیروی فشاری اولیه در ناحیه کشش دال بتنی ایجاد می‌شود؛ بنابراین سازه پس از بهره‌برداری دچار ترک خوردگی نمی‌شود و از حداکثر ظرفیت باربری بتن استفاده می‌کنند. کاهش وزن کلی سازه، امکان بنای ستون‌ها به‌صورت نامنظم، مقاومت بالا در برابر لرزش و خمش، امکان اجرای دهانه‌های بزرگ، کاهش بار مرده ساختمان و مقاومت بالا در برابر زلزله از مهم‌ترین مزیت‌های سقف پیش تنیده هستند. نیاز به تجهیزات تخصصی برای اجرا، هزینه اجرا بالا، نیاز به کنترل دقیق در زمان اجرا و تعمیر و ترمیم سخت نیز از معایب اصلی این سقف به شمار می‌روند.

  • علاوه بر سقف‌های معرفی شده، سقف‌های دیگری در صنعت ساختمان‌سازی مدرن امروزی استفاده می‌شوند که مهم‌ترین آن‌ها شامل مواردی همچون سقف طاق ضربی، سقف تیرچه کرومیت، سقف بابل دک، سقف کاذب و … هستند.

جمع‌بندی نهایی

امروزه در صنعت ساختمان‌سازی از انواع مختلفی از سقف‌ها استفاده می‌شوند که هر کدام می‌توانند مزیت‌ها و معایب خاص خود را داشته باشند. از جمله انواع سقف‌های جدید ساختمانی می‌توان به سقف‌های تیرچه بلوک، دال بتنی، وافل، یوبوت، روفیکس، طاق ضربی و … اشاره کرد که در پروژه‌های مختلف مسکونی، تجاری، صنعتی و … به کار می‌روند.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمیترین
جدیدترین رای بیشتر
نظرات
مشاهده همه نظرات