آب و رطوبت میتواند دشمن اصلی بسیاری از مصالح و متریالهای ساختمان باشد و در دراز مدت باعث پوسیدگی، خوردگی و آسیبدیدگی شدید آنها میشود که علاوه بر ایجاد ظاهر زشت و نامناسب در فضای داخلی ساختمان، میتواند هزینههای زیادی نیز به افراد تحمیل کند. استفاده از دیوارپوشها به منظور جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت به مصالح، محافظت در برابر خط و خش، زیبایی و … در سالهای اخیر رواج بالایی پیدا کرده است و در بخشهای مختلفی همچون حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه و … استفاده میشوند. در ادامه مطلب به بررسی کامل دیوارپوش ضد آب، مزایا و معایب و انواع آنها پرداخته میشود.
دیوار پوش ضد آب چیست؟
در حقیقت هر متریالی که بتوان با استفاده از آن سطح دیوار بخشهای مختلف ساختمان را پوشش داد و در برابر عوامل مختلف از آنها محافظت کرد به عنوان دیوار پوش شناخته میشود. دیوارپوش ضد آب نیز به نوعی از دیوارپوشها گفته میشود که علاوه بر زیبایی و جذابیت، مقاومت بالایی در برابر آب و رطوبت داشته و از دیوارها محافظت میکند. دیوارپوش ضد آب در حقیقت یک راهکار عالی برای از بین بردن ظاهر بد فضاهای نمناک و یا یک متریال واجب برای مکانهایی است که مدام در حالت شستوشو قرار داشته و نیاز است که آب بر روی آن جاری باشد.
انواع دیوارپوش ضد آب
همزمان با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مختلف، صنعت ساختمانسازی نیز پیشرفت قابل توجهی داشته و مواد و مصالح مدرنی در جهت زیبا سازی، ایمنسازی، ارزانسازی و سریع سازی ساختمانها تولید شدهاند که دیوار پوشهای ضد آب یکی از مهمترین آنها هستند. این دیوارپوشها میتوانند انواع مختلفی داشته باشند اما رایجترین و کاربردیترین آنها شامل موارد زیر هستند:
استون شیت یا ورق سنگی
در معرفی انواع دیوارپوش میتوان از استون شیت ها به عنوان یک متریال محبوب و کاربردی اشاره کرد. ورقهای سنگی در کنار زیبایی، جذابیت و استحکام بالا میتوانند مقاومت بالایی در برابر نم و رطوبت داشته باشند. استون شیت ها از موادی همچون پودر سنگ و پیویسی تولید میشوند به همین دلیل در برابر آب و رطوبت بسیار مقاوم هستند و میتوان از آنها در بخشهای مختلف ساختمان از جمله سرویس بهداشتی، حمام، آشپزخانه، پارکینگ، راهرو و … استفاده کرد. ورقهای سنگی همچنین میتوانند به عنوان نمای خارجی در ساختمانها، تالارها، سالنها و … استفاده شوند.
دیوارپوش ضد آب پیویسی
دیوارپوش ضد آب PVC از جمله کاربردیترین دیوارپوشهایی هستند که میتوانند در برابر رطوبت و مایعات مختلف مقاوم باشند و زیبایی و جذابیت بالایی نیز داشته باشند. این دیوارپوشها معمولاً در اندازههای ۲۰ سانت عرض و ۶ متر طول تولید میشوند اما امکان سفارشیسازی نیز دارند. این دیوارپوشها میتوانند از ورود و نفوذ رطوبت به داخل دیوار و مصالح آن کاملاً جلوگیری کنند
دیوارپوش ضد آب لمینت
یکی دیگر از انواع دیوار پوشهای ضد آب که امروزه استفاده میشوند، دیوار پوشهای لمینتی هستند که از استحکام و مقاومت بالایی برخوردارند. این دیوارپوشها از تنوع بالایی از نظر سایز، طرح، رنگ و … برخوردار بوده و به سادگی شستشو داده میشوند. دیوار پوش لمینت در دو شکل ورق و کاشی تولید شده و در بخشهای مختلفی از ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. این دیوارپوشها حتی در دکوراسیون داخلی ساختمان نیز کاربردهای متعددی داشته و زیبایی منحصربهفردی دارند و میتوانند با سایر المانهای دکوری سازگاری بالایی داشته باشند.
دیوارپوش کاشی
شاید اولین عایق و دیوارپوشی که به ذهن هر فردی میرسد که در کنار زیبایی، استحکام و ماندگاری، ضد آب نیز باشد، کاشی باشد. کاشیها از تنوع بسیار زیادی از نظر طرح، رنگ، شکل، سایز و جنس برخوردار بوده و از محبوبترین دیوار پوشهای ساختمانی به شمار میروند. کاشیها به دلیل برخورداری از یک لایه لعاب صاف و یکدست مقاومت بسیار خوبی در برابر نفوذ مایعات و رطوبت دارند به همین دلیل حتی در استخرها نیز استفاده میشوند. کاشی علاوه بر قابلیت ضد رطوبت بودن میتواند یک متریال دکوری بینظیر باشد چرا که میتواند با انواع متدهای مدرن و کلاسیک دکوراسیون سازگاری داشته باشد.
دیوار پوشهای شیشهای
یکی دیگر از بهترین دیوار پوشهای ضد آب که میتواند کاربردهای متعددی خصوصاً در حمام و سرویسهای بهداشتی داشته باشد، دیوار پوشهای شیشهای است. این دیوار پوشها نیز میتوانند در طرحها و رنگهای مختلفی وجود داشته باشند و علیرغم جنس شیشهای میتوانند مقاومت و استحکام زیادی نیز داشته باشند. یکی از مهمترین مزیتهای این دیوارپوشها نظافت سریع و راحت آنها است به همین دلیل امروزه در آشپزخانهها نیز بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
دیوار پوش فومی
از دیگر دیوار پوشهای ضد آب میتوان به دیوار پوشهای فومی اشاره کرد که همانند یونولیت دیواری بسیار کاربردی هستند. این عایقها از پلیاتیلن تولید شده و میتوانند مقاومت بالایی در برابر رطوبت، گرما و صوت داشته باشند. این فومها دارای یک لایه چسب بوده و به راحتی میتوانند به سطوح مختلفی همچون گچ، سرامیک و … بچسبند و امکان استفاده در بخشهای مختلف ساختمان را دارند. قابلیت شستشو، قابلیت نصب ساده و سریع، انعطافپذیری بالا، داشتن خاصیت آنتی باکتریال، وزن کم و قابلیت برش ساده و راحت، داشتن تنوع بالا از نظر طرح و رنگ و ضخامت، امکان نصب بر روی سطوح مختلف و داشتن صرفه اقتصادی و … از مهمترین مزایای این دیوارپوش ضد آب است. قیمت دیوارپوش فومی نیز همانند سایر دیوارپوشها تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی همچون کیفیت، سایز و ابعاد، حجم و مساحت، جنس و … خواهد بود.
دیوارپوش اکریلیک
پانلهای اکریلیک نیز از پرمصرفترین متریال ها برای حمام و سرویس بهداشتی است هرچند که در بخشهای دیگر ساختمان نیز قابلیت استفاده دارد. این دیوارپوشها نصب سریع و سادهای داشته و قیمت مناسبی نیز دارند. تنوع در طرح و رنگ، تنوع در ابعاد، نصب راحت، سازگاری بالا با انواع متدهای دکوراسیون و … از مهمترین مزیتهای این دیوارپوشها هستند.
- علاوه بر موارد ذکر شده میتوان از انواع دیوار پوشهای پلاستیکی، فلزی و … نیز برای محافظت از دیوار در برابر رطوبت استفاده کرد.
جمعبندی نهایی
استفاده از دیوار پوشهای ضد آب در بخشهای مختلف ساختمان علاوه بر محافظت از مصالح ساختمانی در برابر رطوبت میتواند به زیبایی و جذابیت دکوراسیون و افزایش طول عمر مصالح کمک کند. از جمله رایجترین دیوار پوشهای ضدآب میتوان به استون شیت یا ورق سنگی، دیوارپوش ضد آب پیویسی، دیوارپوش ضد آب لمینت، دیوارپوش کاشی، دیوار پوشهای شیشهای، دیوار پوش فومی، دیوارپوش اکریلیک و … اشاره کرد.