با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مختلف، صنعت ساختمانسازی هم پیشرفتهای قابل توجهی پیدا کرده و برخلاف گذشته در این صنعت مصالح و متریال هایی استفاده میشود که موجب کاهش وزن کلی سازه، افزایش سرعت ساخت، افزایش ایمنی، کاهش هزینهها و … میشوند. یونولیتها از جمله متریال هایی هستند که در سالهای اخیر بهواسطه ویژگیهایی همچون وزن پایین، قیمت مناسب، قابلیت بازیافت، سازگاری با محیط زیست و … جایگزین مصالح سنتی و قدیمی شده و کاربردهای متعددی در بخشهای مختلف ساختمان دارند. یونولیت کرومیت یکی از انواع یونولیتها است که در اجرای سقف ساختمان استفاده میشود و میتواند ویژگیها، قابلیتها و کاربردهای متعددی داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی کامل این یونولیت و مشخصات آن پرداخته میشود.
یونولیت کرومیت چیست؟
یونولیت در حقیقت نوعی ماده پلیمری متخلخل، خنثی و سبک وزن است که از نوعی پلاستیک تهیه شده از استایرن مونومر به دست میآید و بانامهای دیگری همچون آکاسیف، پلاستوفوم، استایروفوم، پلی استایرن انبساطی یا EPS نیز شناخته میشود. این ماده در سال ۱۸۳۹ توسط Eduard Simon به شکلی تصادفی کشف شد و امروزه تحولات بزرگی در صنایع مختلف خصوصاً ساختمانسازی ایجاد کرده است. یونولیت کرومیت هم در اصل یکی از انواع یونولیتهاست که مواد اولیه آن استایرن و پنلهای فیبرگلاس میباشد و از آن به عنوان قالب در سقف ساختمانها استفاده میشود و بین تیرچههای کرومیت به عنوان قالب بتن عمل میکند. در اصل سقف کرومیت نوعی سقف تیرچه بلوک است که با استفاده از تیرچه فلزی با جان باز احداث میشود و در آن از ترکیبی از بلوکهای سیمانی و تیرچههای یونولیتی سقفی استفاده میشود.
تفاوت اصلی یونولیت کرومیت و یونولیت سقفی
همانطور که گفته شد فوم سقفی و یونولیت کرومیت هر دو به عنوان مصالح مدرن ساختمانی در جهت ارزانسازی، سبکسازی، سریع سازی و ایمنسازی ساختمانها به کار میروند و مزیتها و کاربردهای منحصربهفردی دارند. یونولیت کرومیت و یونولیت سقفی در کنار شباهتهای متعدد میتوانند تفاوتهایی نیز داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- از نظر مواد اولیه، یونولیتهای سقفی از پلی استایرن ساخته میشوند که ویژگیهای منحصربهفردی دارد و یونولیت کرومیت نیز از پنل های فایبرگلاس با خواص مکانیکی، فیزیکی و شیمیایی ویژه ساخته خواهند شد.
- از نظر ظاهری یونولیتهای سقفی معمولاً از سطحی صاف و بدون خط و به شکلی شفاف تولید میشوند و میتوانند نور خورشید را به خوبی منتقل کنند در حالی که یونولیت کرومیت ظاهری چروک، زمخت و زبرتر داشته و در برابر ضربه و عوامل خارجی مقاومت بیشتری دارند.
- از نظر مقاومت یونولیتهای کرومیت مقاومت بیشتری نسبت به یونولیت سقفی دارند که به دلیل استفاده از فایبرگلاس و روکشهای آلومینیوم در تولید آن است.
- از نظر قیمت نیز یونولیت کرومیت گرانتر از یونولیتهای سقفی خواهد بود هرچند که اختلاف قیمت زیادی ندارند
ویژگیها و مشخصات یونولیت کرومیت
یونولیت کرومیت همانند یونولیتهای سقفی، یونولیت دیواری و انواع یونولیتهای دیگر میتواند مزیتها و ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشد. از جمله مهمترین ویژگیها و مشخصات این یونولیتها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این یونولیتها از وزن کمی برخوردار هستند
- در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارند
- در برابر فشار و ضربه مقاومت خوبی خواهند داشت
- در مقایسه با مصالح سنتی و قدیمی قیمت بسیار کمتری دارند
- از قابلیت پذیرش پوششهای مختلف نظیر رنگ، کاشی و… برخوردارند
- در برابر حرارت و تغییرات دمایی مقاومت بالایی دارند
- طول عمر بالایی داشته و دچار خوردگی و پوسیدگی نمیشوند.
- عملکرد مناسبی به عنوان عایق صوت و حرارت خواهند داشت
- دارای ابعاد و اندازههای استانداردی بوده و نصب و اجرای بی دردسری خواهند داشت.
اجزای سقف کرومیت و ساختار آن
سقف کرومیت همانند انواع سقفهای ساختمانی میتواند از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شود که مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
- میلگردهای حرارتی که برای تقویت سازه و افزایش مقاومت در برابر تنشها و تغییرات دمایی به کار رفته و به صورت عمود بر تیرچهها و در بخش بالایی سقف نصب خواهند شد
- تیرچه فولادی با جان باز که در دو مرحله پیش از گیرش و پس از گیرش بتن اعمال شده و از اجزایی همچون بال پایینی، اعضای قطری و بال بالایی ساخته میشود. بال پایینی این تیرچه دارای تسمهای است که در نقش عضو کششی خرپا میباشد.
- بلوکهای یونولیتی پرکننده که در بین تیرچهها قرار خواهند گرفت
- کلاف عرضی از دارای عرض حداقل ۱۰ سانتیمتر و دو میلگرد با قطر ۱۲ میلیمتر خواهد بود
- بتن رویه سقف که برای پوشش نهایی سقف به کار میروند.
مزایای استفاده از یونولیت کرومیت در ساختمانسازی
همانطور که گفته شد یونولیت کرومیت همچون یونولیت سقفی میتواند ویژگیها و مشخصات منحصربهفردی داشته باشد و در مقایسه با مصالح سنتی و قدیمی میتواند در ارزانسازی، ایمنسازی، سریع سازی و سبکسازی ساختمان موثر باشد. از جمله مهمترین مزیتهای استفاده از یونولیت کرومیت در صنعت ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این یونولیتهای میتوانند نقش پررنگی در کاهش وزن کلی سقف داشته باشند چرا که وزن آنها در مقایسه با بلوکهای سیمانی و سفالی بسیار کمتر خواهد بود.
- سرعت اجرای سقفها با استفاده از یونولیت کرومیت بسیار بیشتری از مصالح سنتی خواهد بود چرا که این یونولیتها در ابعاد بزرگتر و با وزن کمتری تولید میشوند. در اصل هر یک بلوک یونولیت کرومیت میتواند حجمی معادل ۱۰ بلوک سفالی را اشغال کند.
- استفاده از یونولیتهای کرومیت در ساختمان میتواند میزان مقاومت سقف در برابر رطوبت و آب را افزایش بدهد.
- استفاده از این ماده در اجرای سقفها میتواند به افزایش ایمنی ساختمان کمک کند چرا که در برابر زمین لرزه، فشارهای کششی و تنشهای مختلف مقاومت بالایی دارد و به سادگی دچار آسیب و خسارت نخواهد شد.
- به کار گیری یونولیت کرومیت در اجرای سقف ساختمان میتواند منجر به کاهش هزینهها و کاهش مصرف مصالح ساختمانی شود. در حقیقت این ماده باعث میشود که مصرف آهنآلات، گچ، سیمان و … کمتر شود.
- یونولیت کرومیت یک ماده پلیمری و نفتی است به همین دلیل میتواند یک عایق حرارتی مناسب باشد و به کاهش هزینههای انرژی کمک زیادی خواهد کرد
- این ماده برخلاف مصالح سنتی مانند بلوکهای سفالی و سیمانی و … طول عمر بسیار بالایی دارد و مشکلاتی همچون پوسیدگی، خوردگی، شکستگی و … را نخواهد داشت و همین امر میتواند منجر به افزایش طول عمر ساختمانها شود.
معایب استفاده از یونولیت کرومیت در ساختمان
همانطور که گفته شد یونولیتهای کرومیت از مزیتهای متعددی برخوردار است و میتواند اثرات مثبتی در ساختمانسازی داشته باشد. این مواد در کنار مزیتهای متعدد خود میتوانند معایبی نیز داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- در صورت استفاده از تیرچههای فلزی در اجرای سقف یونولیت کرومیت هزینههای ساخت افزایش پیدا خواهد کرد چرا که این تیرچهها از تیرچههای بتنی گرانقیمتتر هستند.
- اجرای سقفهای تیرچه یونولیت کرومیت نیازمند تخصص و مهارت بالایی است.
- در دهانههای بزرگ امکان لرزش وجود دارد که باید تمهیدات ویژهای برای آن اندیشیده شود.
- در صورت استفاده از این یونولیتها باید از سقفهای کاذب استفاده شود
- همچنین یونولیتهای کرومیت ممکن است در اثر حرارت شدید دچار حریق و آتشسوزی شود
قیمت یونولیت کرومیت
یونولیتهای کرومیت امروزه در انواع پروژههای صنعتی و غیر صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد و قیمت آن نیز میتواند تحت تأثیر فاکتورها و پارامترهای مختلفی باشد. میزان دانسیته یونولیت، مواد اولیه به کار رفته در تولید یونولیت، متراژ مورد استفاده، هزینههای حملونقل و نصب، کیفیت پخت یونولیت، میزان جذب رطوبت، شرکت و کشور سازنده یونولیت، سایز و ابعاد استاندارد، میزان مقاومت در برابر آتش و حرارت، ضریب انتقال حرارت، میزان مقاومت در برابر سر و صدا و … از مهمترین عواملی هستند که میتوانند در قیمت نهایی یونولیتها موثر باشند.
جمعبندی نهایی
یونولیت کرومیت مادهای پلیمری است که در اجرای سقفهای ساختمانی کاربرد ویژهای داشته و از ویژگیهایی همچون وزن کم، مقاومت بالا، قیمت مناسب، نصب و اجرای راحت و … برخوردار است و نقش پررنگی در کاهش وزن ساختمان، افزایش سرعت ساخت و ساز، افزایش ایمنی سازه و کاهش مصرف مصالح خواهد داشت.